BASE TRADING SYSTEMS

User info

Welcome, Guest! Please login or register.


You are here » BASE TRADING SYSTEMS » Test forum » Pertanyaan soalan-soalan BASE


Pertanyaan soalan-soalan BASE

Posts 301 to 330 of 474

301

MamaKenzo wrote:

edisi before after lagi....  

alhamdulillah sesuai dengan yg di lukis kemaren... miss 6 pip dari wick candle, krn telat entry..

*Credited to Tok Kajai... terima kasih cik gu...

http://sj.uploads.im/t/RsGg8.jpg

ternyata base di m15 tersebut cukup kuat untuk membuat rejection. jangan kerana sudah di reject buat pertama kali, kita sudah boleh "ignore". ianyanya masih boleh diambil kira selagi belum di break...

0

302

http://sj.uploads.im/t/qTsKf.jpg

entry saya di pair GJ masuk minggu ke 7. seperti yang terpapar di ss itu, dua puncak tertinggi yang ditandai arrow line berwarna merah masih membuat rejection pada base tersebut.

0

303

Tok Kajai wrote:

ternyata base di m15 tersebut cukup kuat untuk membuat rejection. jangan kerana sudah di reject buat pertama kali, kita sudah boleh "ignore". ianyanya masih boleh diambil kira selagi belum di break...


ijin save ss nya tok...
iya benar tok,, itu yg rectangle orange, saya marking base m15... tapi ini ss nya di chart h1...
selalu saya ingat kata2 tok kajai yg ini " jangan kerana sudah di reject buat pertama kali, kita sudah boleh "ignore". ianyanya masih boleh diambil kira selagi belum di break..."

:writing:

0

304

satu lagi tok kajai,, ini di broker yg saya pakai, ada candle daily seperti ini...

benarkah penandaan base nya...

http://sk.uploads.im/t/NLlOt.png

entah kenapa saya merasa agak janggal.. haha, mungkin karena ada gap waktu open daily nya, jadi nya candle nya seperti itu..

0

305

MamaKenzo wrote:

satu lagi tok kajai,, ini di broker yg saya pakai, ada candle daily seperti ini...

benarkah penandaan base nya...

entah kenapa saya merasa agak janggal.. haha, mungkin karena ada gap waktu open daily nya, jadi nya candle nya seperti itu..


andai kamu bingung, lihat sahaja di tf yang lain

0

306

Tok Kajai wrote:

andai kamu bingung, lihat sahaja di tf yang lain


ok... siaapp tok... terimakasih..
Keep It Simple ya Tok  :cool:  :cool:

0

307

Assalamualaikum tok...
klau cs base selepas tu ade shadow high mcm nhttp://sj.uploads.im/t/2xSfE.png
ih...nk kena amik high tu ke?

Last edited by ConditionZero (2017-08-19 13:41:34)

0

308

ConditionZero wrote:

Assalamualaikum tok...
klau cs base selepas tu ade shadow high mcm n
ih...nk kena amik high tu ke?

Last edited by ConditionZero (Today 18:41:34)


kurang jelas soalan nya

0

309

Tok Kajai wrote:

kurang jelas soalan nya

mcm nih tok

cs base tu shadow high tu tinggi sama dengan kotak saya marking tu
dan ada cs bearish lepas itu ada high shadow lagi tinggi dan break shadow cs base tu
persoalanya...patut ke amik high cs bear tersebut?...atau biar jer amik high cs base tu?

0

310

Tok Kajai wrote:

ternyata base di m15 tersebut cukup kuat untuk membuat rejection. jangan kerana sudah di reject buat pertama kali, kita sudah boleh "ignore". ianyanya masih boleh diambil kira selagi belum di break...


Salam Tok - Adakah SS diatas di kira Base Break Return Entry ? Terima Kasih Tok.

0

311

Tok Kajai wrote:

entry saya di pair GJ masuk minggu ke 7. seperti yang terpapar di ss itu, dua puncak tertinggi yang ditandai arrow line berwarna merah masih membuat rejection pada base tersebut.


http://sm.uploads.im/t/5J9yE.jpg

Tok mohon clarify :

1) Take profit seperti di SS?

2) Biasany lebih kurang berapa Floating pips utk W1 ?

Terima Kasih Tok.

Last edited by Magpul (2017-08-20 02:12:08)

0

312

Tok Kajai wrote:

andai kamu bingung, lihat sahaja di tf yang lain


Tok - Broker mana yg boleh recommend sebab setiap broker - chart CS tak serupa -kadang2 it tunguk 2 CS tapi broker yg lain 1 CS. Apakah comment Tok utk case cam ni?

Terima Kasih Tok.

0

313

Magpul wrote:

Salam Tok - Adakah SS diatas di kira Base Break Return Entry ? Terima Kasih Tok.

yes benar

0

314

Magpul wrote:

Tok mohon clarify :

1) Take profit seperti di SS?

2) Biasany lebih kurang berapa Floating pips utk W1 ?

Terima Kasih Tok.

Last edited by Magpul (Today 07:12:08)


lihat pergerakan base ke base

0

315

ConditionZero wrote:

mcm nih tok

cs base tu shadow high tu tinggi sama dengan kotak saya marking tu
dan ada cs bearish lepas itu ada high shadow lagi tinggi dan break shadow cs base tu
persoalanya...patut ke amik high cs bear tersebut?...atau biar jer amik high cs base tu?

saya juga akan membuat penandaan sepertu itu
http://sj.uploads.im/t/aZ3f8.jpg

0

316

Magpul wrote:

Tok - Broker mana yg boleh recommend sebab setiap broker - chart CS tak serupa -kadang2 it tunguk 2 CS tapi broker yg lain 1 CS. Apakah comment Tok utk case cam ni?

Terima Kasih Tok.


gunakan sahaja broker yang anda pakai sekarang dan biasakan diri

0

317

Assalam Tok Kajai...
Boleh bertanya skit..
Saya masih kurang faham mengenai bab hala tuju price.. mcm mana caranya nak tau hala tujj price?
Yg saya faham sblm ni, klu pd hari tersebut, candle dlm TFD1 adalah candle bearish, maknanya price akan bergerak menurun.. tp kadang kala price akan berubah trend.. jd, ada cara tak utk kita mengetauinya?
Thank Tok..

0

318

Shahri wrote:

Assalam Tok Kajai...
Boleh bertanya skit..
Saya masih kurang faham mengenai bab hala tuju price.. mcm mana caranya nak tau hala tujj price?
Yg saya faham sblm ni, klu pd hari tersebut, candle dlm TFD1 adalah candle bearish, maknanya price akan bergerak menurun.. tp kadang kala price akan berubah trend.. jd, ada cara tak utk kita mengetauinya?
Thank Tok..


lihat pergerakan base ke base di tf yang lebih besar

0

319

Tok Kajai wrote:

live market... semasa price sedang jalan. perhatikan base yang ada potensi (clear)... apabila price sudah masuk ke dalam base, perhatikan adakah akan melakukan rejection atau terus break

mcm ni ke TOK?

standby utk BUY.

http://sk.uploads.im/t/wC1T0.png

0

320

Abe Jie wrote:

mcm ni ke TOK?

standby utk BUY.

buy atau sell, tunggu apabila price sampai ke base... lihat reaksinya

0

321

Assalam Tok dan kengkawan..
Terima kasih utk penjelasannya Tok...

Mohon bertanya lagi..
Dlm gambar tu satu setup BASE.. tp adakah ianya boleh dipanggil sbg clean Base?

Terima kasih...http://sk.uploads.im/t/iJ8zb.jpg

0

322

Shahri wrote:

Assalam Tok dan kengkawan..
Terima kasih utk penjelasannya Tok...

Mohon bertanya lagi..
Dlm gambar tu satu setup BASE.. tp adakah ianya boleh dipanggil sbg clean Base?

Terima kasih...


tidak... clean sekiranya break dengan single cs

0

323

Assalam Tok...
Ooo.. terima kasih Tok...👍👍👍
Walaupun ianya bukan, clean base tp tetap boleh dipanggil base kan?
Bermakna, clean base ni dibreak dgn single CS dgn mengambil kira shadow.. betul kan?
Terima kasih Tok..
:cool:

0

324

Mcm ni kan di kira clean base...
😭😭😭😭
Sayang x dpt detect awal2....
Takpa...
Byk lg peluang yg akan datang....
😂😂😂😂
Thanks Tok... br rasa lega bila dah terungkai kekeliruan sebelum ni....http://sl.uploads.im/t/Y1jDH.png

0

325

Shahri wrote:

Mcm ni kan di kira clean base...
😭😭😭😭
Sayang x dpt detect awal2....
Takpa...
Byk lg peluang yg akan datang....
😂😂😂😂
Thanks Tok... br rasa lega bila dah terungkai kekeliruan sebelum ni....


mari kita lihat keadaannya di tf yang lebih kecil
http://sm.uploads.im/t/GHUCE.jpg

di tf m5 ada base yang tidak clean iaitu di break dengan beberapa cs... garisan merah adalah open price bg cs base di tf m5 itu... jadi, rejection berlaku pada open price cs base

0

326

Assalam Tok..
Terima kasih atas pencerahan..

Jadi, ss yg baru nipun masih x dikira clean baselah ya sbb ada bbep rejection dr cs bearish?
Thanks Tok
http://sj.uploads.im/t/1nAUg.png

0

327

Shahri wrote:

Assalam Tok..
Terima kasih atas pencerahan..

Jadi, ss yg baru nipun masih x dikira clean baselah ya sbb ada bbep rejection dr cs bearish?
Thanks Tok


yang ini clean... cs bear tu sudah break cs base yang di tandai dengan kotak oren

0

328

Assalam Tok..
Nak minta pencerahan mengenai setup base...
Jadi utk pastikan base yg disetup tu clean base, kena lihat pada TF M5 atau TF yg lg kecik iaitu TH M1?
Thanks Tok...
Sblm ni, yg saya dah faham, klu kita x jumpa clean base kat TF M5, then kita refer pd TF yg lebih besar utk carik clean base..
Thanks atas penjelasannya Tok...

0

329

Shahri wrote:

Assalam Tok..
Nak minta pencerahan mengenai setup base...
Jadi utk pastikan base yg disetup tu clean base, kena lihat pada TF M5 atau TF yg lg kecik iaitu TH M1?
Thanks Tok...
Sblm ni, yg saya dah faham, klu kita x jumpa clean base kat TF M5, then kita refer pd TF yg lebih besar utk carik clean base..
Thanks atas penjelasannya Tok...


sebenarnya kedua-duanya sama penting, samaada clean atau tidak... cuma, bagi mengelakkan kekeliruan anda mahirkan dahulu melihat base yang clean... sekiranya sudah mahir, tak salah menggunakan base yang di break dengan beberapa cs... kerana itu juga base

0

330

Tok Kajai wrote:

mari kita lihat keadaannya di tf yang lebih kecil

di tf m5 ada base yang tidak clean iaitu di break dengan beberapa cs... garisan merah adalah open price bg cs base di tf m5 itu... jadi, rejection berlaku pada open price cs base


tok,cs tu reject dan cs tu close dlm base masih valid base tu ke?atau kena tunggu reject dan cs close diluar base?

0


You are here » BASE TRADING SYSTEMS » Test forum » Pertanyaan soalan-soalan BASE